sunnuntai 17. syyskuuta 2017

Halter-riimu ponille tai kepparille

Poneille ja keppareille voi punoa erilaisia varusteita paracord-narusta. Toki mikä tahansa muukin noin 4 mm paksuinen naru käy, tärkeintä kuitenkin että naru on sellaista materiaalia että sen päät saa kauniisti sulatettua ilman että naru leimahtaa palamaan. Paracord-naru on vahvaa ja mukavaa työstettävää, se kestää käytössä hyvin koska sitä käytetään myös laskuvarjojen naruina.
 
YouTubesta löytyy hyvin ohjevideoita joissa opastetaan erilaisia punontatekniikoita. Tässä halterissa käytetyn punonnan nimi on basic cobra, sillä kun hakee niin löytyy paljon videoita. Kannattaa katsoa niitä muutama jos ei tekniikka ole ennestään tuttu. Suomenkielinenkin video löytyy hakusanalla paracord ranneke.
Tämä riimu on siis yksinkertainen, siinä on vain turvanympärys ja niskan takaa tuleva lenkki. Siihen tarvitaan yhteensä neljä punosta.
Tarvikkeet: narua, sytkäri, 2 rengasta jotka tulevat sivuille, D-rengas joka tulee turvan alle talutusnarun kiinnitystä varten. Lisäksi tarvitset lukon, josta punos mahtuu hyvin menemään. Kuvassa on kaksi eri vaihtoehtoa, tärkeintä että lukko on kaksipuoleinen eli myös piikin jälkeen punos menee vielä lukon toisen puolen alta. Punoksen leveydeksi tulee noin 2 cm, eli lukon aukon sisäleveys pitää olla 2 cm. Lisäksi tarvitset sakset ja mittanauhan.

Lukkoja ja narua saa esim. antassu.com verkkokaupasta. Kuvan soljet ovat siellä nimeltään kaksipuoleinen pantasolki ja kaareva conway solki. Edullista paracord-narua löytyy myös pakkaustukku.fi verkkokaupasta.

Aloita mittaamalla turvanympärys, lisää mittaan sopiva väljyys ja jaa mitta kahdella. Näin saat turvan päälle tulevan punoksen pituuden. Mittaa ensimmäistä punosta varten narua 12x punoksen pituus. Narun menekki riippuu hieman käsialasta, mutta itselläni tuo 12x on ollut aika sopiva. Sulata narun leikkauspäät heti leikattuasi, niin naru ei purkaannu punoessa. Aloita punos kuvassa näkyvällä tavalla, niin että renkaat tulevat punoksen molempiin päihin. Tee punoksesta siis mitan pituinen, renkaat menevät yli mitan.
Tee tiivistä basic cobra -punosta heti alusta lähtien. Punos saa olla napakkaa ja sitä kannatta työntää välillä kireämmäksi. Kovan tuntuinen punos pehmenee käytössä yllättävän paljon.
Puno ihan loppuun saakka, kiristä hyvin ja leikkaa narut niin että niistä jää noin 5 mm päätä näkyviin.
Sulata narun päät varovasti sytkärillä. Ole varovainen ettet sulata muuta punosta vaan pelkkää narun päätä. Anna sen sulaa kauniisti pyöreäksi ja tarttua hieman viereisiin nauhoihin. Jos naru syttyy kuitenkin palamaan, puhalla se nopeasti sammuksiin. Laadukkaampi paracord sulaa kauniimmin ja siitä voi myös tehdä kaksivärisiä punoksia liittämällä erivärisiä naruja toisiinsa sulattamalla.
Vähennä ensimmäisen kappaleen mitasta renkaiden osuus ja tee toinen punos samoihin renkaisiin. Tämä tulee turvan alle ja saa siksi olla hieman lyhyempi kuin päälle tuleva, että poskille tulevat punokset eivät mene liian lähelle ponin silmiä. Aloita punos samoin kuin ensimmäinenkin.

Kun pääset lähelle punoksen keskikohtaa, puno mukaan myös D-rengas pujottamalla narua renkaan läpi kuten kuvassa.


Jatka punosta normaalisti D-renkaan jälkeen ja päättele narun päät sulattamalla kuten ensimmäisessäkin punoksessa.

Turvanympärys valmiina.

Seuraavaksi punotaan halterin vasemmalle puolelle kappale jonka päähän tulee lukko. Punonta aloitetaan laittamalla naru kiinni lukkoon kuten kuvassa. Punoksen pituudeksi sopiva on noin 15 cm, isommalle hevoselle tehdessä enemmän.
Kiinnitä narujen toinen pää turvanympäryksen vasemmalle puolelle tulevaan renkaaseen ja aloita punonta.

Puno tiiviisti lukkoon saakka ja päättele narut sulattamalla.

Ota ponin päästä mitta turvalta renkaasta niskan takaa toiselle puolelle turvan renkaaseen. Vähennä mitasta 15 cm joka tehtiin jo lukkopuolelle ja lisää sitten noin 10 cm pituutta. Tämä ylimääräinen tulee soljen yli. Jonkin verran voi toki tehdä varsoille kasvunvaraakin, mutta kovin pitkää päätä ei kannata jättää koska se jää roikkumaan. Kiinnitä narut renkaaseen kuvassa näkyvällä tavalla ja aloita punonta toisesta päästä. Jos ”tyhjän päälle” punoksen aloittaminen tuntuu vaikealta, voi siihen laittaa aluksi vaikkapa sukkapuikon tms. tikun joka on helppo vetää pois aloituksen jälkeen ja kiristää pää sitten.


Tee alkuun noin 5 cm matkalle hyvin tiivistä ja kireää punosta. Vaihda sen jälkeen noin 10 cm matkalle punos löysemmäksi ja vedä sitä punoessakin hiukan löysäksi, niin että punoksen sisällä menevät narut tulevat vähän näkyviin. Sen jälkeen tee taas normaalia tiivistä punosta loppuun saakka. Päätä narun päät renkaan viereen sulattamalla.

Löysemmäksi tehty kohta helpottaa lukon laittamista kiinni. Tähän ei siis tule mitään valmista reikää lukon piikkiä varten, vaan piikki pistetään punoksen läpi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti