sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Kurpitsoita

Poningagga on mitä parhainta kasvualustaa kurpitsoille. Olen jo monena vuotena kasvattanut, mutta välissä oli pari vuotta ettei tullut laitettua. Tänä vuonna laitoin taas ja ensimmäistä kertaa oikein esikasvatinkin taimia.
Koska siemenpusseja on kiva shoppailla, mulla oli niitä sitten aika paljon keväällä. Mutta en osannut päättää mitä haluan, niin laitoin esikasvatukseen vähän joka pussista enkä merkannut mitenkään mitä sieltä pitäisi tulla. Kaikki siemenet ei edes itäneet.
Taimet muistin siirtää ulos sitten vasta kesäkuun puolivälissä. Tökin taimet siis suoraan lantapatteriin. Meillä on ollut kuivikkeena vain turvetta ja talvella olkia, niin lantapatteri on jo palamattomanakin hyvää alustaa juuri kurpitsoille jotka tarvitsevat paljon voimaa. Ja se turve taas pysyy hyvin kosteana. En siis hoitanut näitä kesän aikana yhtään mitenkään, taisi olla jo elokuuta kun kävin ensimmäisen kerran edes katsomassa.
Rikkaruohoja kasvoi tietysti aika tavalla joten kurpitsojen etsiminen oli vähän kuin aarteenmetsästystä. Muutamia kesäkurpitsoita poimin sieltä ensimmäisinä.
Sopivasti molemmissa päissä pitkulaista lantakasaa sattui sitten olemaan jättikurpitsat, joista molemmat kasvatti vähän isommat yksilöt. Tämän bongasin ensiksi ja kuvittelin että tästä tulee se suurin.
 Mutta tämä ottikin sitten kiinni ja kiri edelle.
Sitten tuli jo pakkasöitä ja ensimmäiseksi yöksi hankin hallaharsojakin, mutta eihän ne laajoille kasvustoille riittäneet. Sitten pitikin jo korjata satoa kun toisesta pakkasyöstä ei sääennuste varoittanut etukäteen.

Tykkään kovasti koristekurpitsoista ja niistä tuli tänä vuonna tällaisia. Eniten mieleeni ovat nuo vihreät nystyräpintaiset. Harmittaa vähän että mitään oransseja ei nyt tullut.
Ja sitten nämä kaksi muhkeinta. Ylempi painoi 10,2 kg ja alempi reilut 6 kg. Piti kuvata punnituksesta ihan videokin. ;)


Suurimmasta kurpitsasta pääsin sitten tekemään lyhtyä. Ostin käsityömessuilta tähtimuotteja. Ne oli siis oikeasti massatöihin tarkoitettuja ja eipä tuo kauaa tässä hommassa kestänyt. Alkoi saumasta vääntyilemään ja tarvitsin lopulta pihdit joilla puristin saumaa kiinni jokaisen reijän jälkeen.
Jäätelökauha osoittautui oikein toimivaksi työkaluksi sisällön kaapimisessa.
Kurpitsan sisälle halusin punaisen valon. Suunnittelin yhtä isoa ledlamppua, mutta sellaiseen ei löytynyt ulkokäyttöön suunniteltua kantaa. Päädyin sitten ihan vaan punaiseen jouluvalosarjaan.
Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Tuossa se nyt on tallissa rehulaatikoston päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti