maanantai 16. toukokuuta 2016

Vuohitallia

Meillä on pikkuinen vanhasta navetasta remontoitu talli. Remonttia siinä on tosiaan tehty jo useampaan kertaan. Tila on muuttunut tarpeiden mukaan. Ihan aluksi se tehtiin vuohille, sitten oli joitakin vuosia kanojakin, sitten tuli poni ja sitten toinen poni. Parhaimmillaan pienessä tallissa asui siis 3 vuohta ja 2 ponia.

Koska muutama vuosi sitten tuli voimaan uudet määräykset hevosten talliolosuhteista, aloimme miettiä poneille uutta tilaa. Vanha talli kun oli liian matala poneille. Ponien karsinat rakennettiin sitten viereiseen heinälatona aiemmin olleeseen tilaan. Vanha tallikin remontoitiin taas viime kesänä kun ponikarsinan sai purkaa pois. Samalla tehtiin uusi lattia ja kattoa korotettiin.
Tilasta noin puolet laitettiin vuohikarsinaksi kuten aiemminkin, mutta noin puolet jäi sitten aputilaksi. Tässä karsinaseinä juuri valmistuneena.

Ja tässä nykyisellään. Tunnelmavalot palaa tallissa yötäpäivää, niin ei öisinkään ole pilkkopimeää. Talvella varsinkin on mukavampi tulla talliin kun on jotain valoa.

Nurkissa on kiipeilytasot. Tummemmat seinät on vanhaa, yläosan vaalea uutta laudoitusta.
Aputilassa on lattialämmitys ja talvipakkasille on lisäksi sähköpatteri. Tämä tila pitää pysyä plussan puolella, koska siellä on vesijohto. Lämpimässä tilassa on myös hyvä säilyttää kaikkea mikä ei saa jäätyä ja siellä kuivuu myös ponien loimet tässä telineessä.

Erityisen tyytyväinen olen nyt tallikeittiöön. Aika monta vuotta tuli raahattua talvisin tuvasta lämmintä vettä talliin ja tarhaan. Nyt tallissa on lämminvesivaraaja. Tiskipöydässä on myös kunnon altaat joissa voi pestä ruoka-astioita ja kuivauskaappi jossa kuivata ne. Kaapit on myös tosi hyvät, niihin mahtuu paljon tavaraa pölyltä suojaan. Entisessä tallissa oli avohyllyt ja kaikki tavarat turvepölyn peitossa.

Tallin ansiosta kiinnostuin nyt myös hiukan sisustamisesta. Aiemmin se on ollut minulle aika yhdentekevää. Mutta nyt on ollut ihan kiva miettiä kauniita, mutta ennen kaikkea käytännöllisiä juttuja talliin.

Etsin pellavarouheelle ja vuohien kivennäiselle jotain nättejä purkkeja pöydällä pidettäviksi. Aiemmin oli vain kannelliset pienet muovisangot. Vaatimuksina oli sopiva koko ja se että kannen voi avata ja sulkea yhdellä kädellä.
Nämä purkit eivät alunperin tuota avaamisvaatimusta täyttäneet, vaan niiden kansissa oli melko tiukat muoviset tiivisteet. Kokeilin kuitenkin leikata tiivisteiden reunat pois ja niin niistä tulikin juuri sellaiset kuin halusin.

Naulakkoakin etsin tovin aikaa, mistään ei löytynyt tilaan sopivan pituista ja tarpeeksi pienillä koukuilla olevaa naulakkoa. Lopulta päätin tehdä sen itse, kun löysin nuo sopivat koukut. Siis irtokoukkuja vaan laudanpätkään.
Kaikista pisimpään etsinnän alla oli tämä suolasalkkari. Etsin salkkaria ostoilmoituksillakin, mutta ei vaan tärpännyt. Yhden uuden salkkarin onnistuin saamaan mutta siinä ei sitten ollutkaan seinäkiinnitystä ollenkaan.
Lopulta sitten tärppäsi ja löysin tämän tori.fi:stä. Kannesta oli toinen kiinnitysnaula irronnut mutta se oli helppo korjata. Tässä oli todella hyvää se, että ripustusreikiä on kaksi, toisin kuin esim. vanhoissa Arabian salkkareissa. Tämä pysyy siis tukevasti seinällä, eikä tosiaan ollut läheskään niin kallis kuin Arabian vastaavat. Minähän en tähän kaivannut antiikkiarvoa, vaan käyttöesinettä.
Tämä naulakko on niitä aika harvoja esineitä joka oli tallissa jo ennen remonttia. Aiemmin ylälokerossa oli kaiken maailman sälää, mutta nyt siinä on käsipapereita. Koukusta roikkuvan metallilankakorin löysin kirpparilta, siinä on kiva säilyttää pieniä porkkanapusseja. Lattialla on sitten isompi metallilankakori porkkanasäkkejä varten.
Tämä teline oli hetken tuumailun ja mittailun jälkeen oikein hyvä ostos. Tarvitsin irrallisille kuitupyyhkeille jonkin säilytysratkaisun. Vanhassa tallissa oli vain naru katossa jossa ne roikkui. Tuo teline on oikeasti tarkoitettu kai keittiöpaperirullalle, mutta noille kuitupyyhkeille se on oikein sopiva. Ja ylähyllylle mahtui sopivasti kertakäyttöhanskapaketti.
Esittelen nykyisen ponitallin puolen myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti