tiistai 10. toukokuuta 2016

Kulkuskauluri ponille


Tätä koristetta voi käyttää ponin kaulassa esim. joulutapahtumissa. Se käy niin valjaiden kuin satulan kanssakin ja tietysti myös vain talutettavalle ponille.

Tarvitset:
Vaaleaa tekoturkista tai fleeceä n. 11 cm leveää soiroa ponin kaulanympäryksen pituudelta, yleensä yksi kankaanleveys riittää
Punaista noin 2-3 cm levyistä koristenauhaa, esim. satiininauhaa tai paljettikoristeista nauhaa sama pituus kuin kankaasta (kankaan leveys 5 x nauhan leveys) 
Isoja pyöreitä kulkusia 7-11 kpl
Ompelukone, valkoista ja punaista ompelulankaa  

Mittaa kangas sopivan pituiseksi ponin kaulalle. Taita oikeat puolet vastakkain ja ompele kuvan muotoinen suoraommel kaitaleen päähän ja leikkaa saumavarat 0,5 cm päästä ompeleesta.
Käännä kangas oikeinpäin ja asettele kulma kuvan mukaisesti. Taita kaitaleen molemmat reunat keskelle päin vastakkain, ei päällekkäin, ja kiinnitä ne nuppineuloilla.

Asettele punainen nauha kaitaleen keskelle, niin että kankaan reunat jäävät piiloon nauhan alle. Ompele nauha paikalleen ompelukoneella molemmista reunoistaan.

Aloita ja päätä ompelu kulmaan. Huolittele punaisen nauhan pää joko siksakilla tai kääntämällä päästä kaksinkerroin.
Mittaa kulkusten paikat ja merkkaa ne nuppineuloilla. Ompele kulkuset kiinni yksitellen käsin, kannattaa käyttää moninkertaista lankaa. Mallityössä kulkusia on yhteensä 7 ja niiden väli on 12 cm. Kulkusia ei kannata laittaa ihan ylös asti. Kun paino on enempi alhaalla, pysyy kauluri paremmin pyörimättä kaulassa. Jos kauluri kuitenkin pyörii ponin liikkuessa, voi sään kohdalle ommella pätkän narua jonka voi sitten kiinnittää ponin harjaan, satulaan tai silaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti