maanantai 30. toukokuuta 2016

Hevosenkenkiä

Olin jo pitkään haaveillut tekeväni jotain vanhoista hevosenkengistä. Tai oikeastaan poninkengistä. Sain Seinäjoen poniravikoululta kenkiä, mutta ne oli parisen vuotta varastossa ennen kuin sain aikaiseksi.

Toteuttamistahan hidasti siis se, että piti opetella hitsaamista. 7-luokalla koulussa tuli viimeksi hitsattua, silloinkin se taisi olla kaasuhitsaamista.
Nyt isäntä opetti minulle mig-hitsaamista. Eli siinä tulee lankaa joka sulaa hitsaussaumaan. Ei ollut ollenkaan helppoa. Ensimmäisissä harjoituksissa meni saumakin vinoon kun maskin takaa oli vaikea hahmottaa missä se menee.
Itse hevosenkenkiä hitsatessa ei ollut pidempiä saumoja joten onnistui siinä mielessä paremmin. Kädet kyllä tärisi ja hengitystä piti pidättää. :D Mutta sain aikaiseksi pari tällaista tuikkutelinettä. Siitä toisesta tosin ei sitten ollutkaan kuvattavaksi kun ei siihen oikein tuo lasikuppi mennyt kivasti.
Se näissä oikeastaan vaikeinta onkin, löytää sopivat kengät. Tuikkukuppia varten tarvitsisi olla hyvin pyöreä, juuri sopivan kokoinen kengän keskusta. Taitava seppä osaisi toki takoa muotoja, mutta minusta ei siihen ole.

Sain kotoani jo lisää kenkiä, nämä on ihan hevosenkenkiä ainakin 40 vuoden takaa. Ruosteessa olivat, mutta ruoste irtoaa sitruunahappovedessä liottamalla.
Haaveissa olisi tehdä naulakkoja ja puutarhaletkun pidike. Saa nähdä koska saan aikaiseksi.

Pinterestistä löytyy aika kivasti ideakuvia erilaisista hevosenkenkätöistä. Tässä oma linkkikuvakokoelmani.

Kesäkukkiakin olen laitellut, en ole koskaan näin paljoa laittanutkaan. Muutaman vuoden olen harrastanut vain silkkikukkia kun oikeat kuitenkin joku aina tappaa; joko vuohet tai minä itse sillä kun en muista kastella. Mutta kokeillaan nyt taas. Sain vanhemmiltani maitosiivilän joka sopi kivasti meillä jo ennestään olleeseen tonkkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti