keskiviikko 23. elokuuta 2017

Polletyyny

Tämän polletyynyn tarina taitaa johtaa jo lähes 10 vuoden taakse. Se oli sitä aikaa kun olin jo innostunut hepoista, mutta tein vielä jonkin verran tilkkutöitäkin.
Jostain sain päähäni, että teen Polle-aiheisen applikaation ja siihen ympärille tilkkutyön. Aluksi siitä piti tulla joku seinälle ripustettava juttu. Applikaation tein ensiksi ja sitten tein reunuksia tilkuista. Keräilin niitä varten kuviollisia kankaita, niissä oli ainakin kahta eri väristä omenakuviota ja yksi porkkanakuvioinen. Tein muistaakseni häränsilmä-mallilla blokkeja jotka leikkasin neljään osaan ja ompelin uudestaan yhteen. En saanut reunusta kuitenkaan mitenkään mallattua paikalleen ja niin työ jäi sitten vuosikausiksi keskeneräiseksi.
Kun sitten palasin aiheeseen vuosien jälkeen, päätin jättää koko tilkkureunuksen käyttämättä ja vaihdoin suunnitelman seinätekstiilistä tyynyksi. Seinätilaa meillä on niin vähän, että työ ei olisi päässyt koskaan esille. Mutta nyt se on tyynynä sohvalla.
Tyynyn taustaksi laitoin porkkanakuvioista kangasta ja alareunaan vetoketjun. Tuo vetoketju vaan ei ole oikein nätin näköinen ja oli tarkoitus siirtää se vielä vähän keskemmälle, mutta tekemättä on jäänyt.
Mutta tämä applikaatio, se oli aika hauska tehtävä. Ensiksi etsin Polle-sarjakuvista sopivan kuvan ja suurensin sitä kopiokoneella. Sehän meni epätarkaksi ja piirsin vaan tussilla siihen päälle tarkemmat reunaviivat. Sitten piirsin kuvioista eri väriseksi tulevat osat kaksipuoleisen liimaharson tukipaperille. En halunnut valita kankaiksi yksivärisiä, vaan kuviollisia kankaita. Niitä tarvitsi taustan lisäksi vain kolmea erilaista; mustakuvioita harjaan, valkoista itse päähän ja pienen siivun vaaleanpunaista kieleen. Silitin liimaharson tukipapereineen kankaiden nurjille puolille ja leikkasin kankaat irti. Päällekkäin menevissä kohdissa piti funtsia jo aluksi että kumpiko reuna jää alle ja piirtää siitä muutaman millin suurempi. Mustat yksityiskohdat laitoin vaan valkoisen päälle.
Asettelin kaikki palat pohjakankaalle oikeille kohdilleen ja sitten vaan silitin kiinni.
Ompelu oli sen jälkeen aika helppoa. Käytin ompeluun kirjontalankoja ja blanket stitch -ommelta, joka huolittelee reunat kauniisti. Mustat suoraompeleet tein lopuksi myös koko valkoisen osan ympäri ja käytin siinä kolminkertaista suoraommelta, koska normaali suoraommel oli mielestäni liian näkymätön.
Kuvat kannattaa klikata auki suuremmiksi jos haluat nähdä ompeleet tarkemmin.
Olen erittäin tyytyväinen tähän applikaation onnistumiseen. Tyynyn kooksi tuli 30x30 cm, eli mikään kovin suuri tämä ei ole.

2 kommenttia: