lauantai 18. maaliskuuta 2017

Ponikokoinen delta


Kuolaimiin kiinnitettävä ja leuan alapuolelle tuleva delta on usein kätevä varuste, kun ponia talutetaan suitsittuna mutta halutaan kuitenkin vain yksi talutusnaru. Pienillä poneilla ongelmaksi voi kuitenkin tulla se, että delta on liian pitkä ja ylettyy nousemaan suuhun tai jopa turvan yläpuolelle. Ihan pienimmille poneille voi olla mahdoton löytää valmiiksi tarpeeksi lyhyttä deltaa. Mutta ei hätää, sen voi helposti tehdä itse.

Tässä on 9,5 cm kuolain ja hevoskokoinen delta. Pelkkiä lukkoja voi olla hankala löytää, siksi tässä on käytetty materiaalina tuota valmista deltaa. Tätä valmista deltaa voi käyttää myös apuna kun ottaa mittaa mikä olisi oman ponin leukaan sopiva deltan pituus.

Tarvitset kaksi lukkoa ja D-renkaan. Nauhaksi sopii haluamasi värinen nailonnauha. Nauhan voi toki ottaa valmiista deltastakin, mutta ne on niin hyvin ommeltu että säästät hermoja kun käytät uutta nauhaa. Lisäksi tarvitset ompelukoneen ja nauhan väristä ompelulankaa.


Tässä tehtyä deltaa varten leikattiin nailonnauhasta 23 cm pätkä. Tarvitsemasi pituuden saat kun mietit koko deltan pituuden, vähennät siitä lukkojen pituuden ja kerrot jäljelle jäävän mitan kolmella. Nauhan päät sulatettiin sytkärillä niin etteivät ne purkaannu. Jos käytät esim. paksua puuvillanauhaa, pitää sen päät huolitella ompelukoneella.
Taita nauha kolminkerroin ja laita lukot ja D-rengas nauhan väliin. Kiinnitä nauha nuppineuloilla. Tarkista ennen ompelua, että lukot ovat oikein päin. Tämän mallisissa lukoissa avaustappi tulee siis ulkopuolelle, eli samalle puolelle kuin D-rengas. Myös nauhan loppupää tulee ulkopuolelle.


Ompele nauha ompelukoneella. Kannattaa käyttää vetoketjupaininjalkaa ja siirtää neula mahdollisimman reunaan mikäli se on mahdollista. Lukot voivat silti vaikeuttaa ompelua ja se voi vaatia hieman kikkailua. Tarvittaessa voi olla helpompi ommella jotkin kohdat peruuttamalla. Ompele molemmin puolin D-rengasta ensiksi neliöt nauhan reunoja pitkin ja sitten vielä X-kuvio neliön keskelle.


Tässä ponikokoinen delta valmiina. Kuolain on 9,5 cm ja deltan kokonaispituus on 17 cm.


Ponikoon deltoja voi toki tehdä toisenlaisillakin lukoilla. Tässä ylimpänä nahkainen delta, jossa on käytetty esim. Wahlstenilta saatavia siroja lukkoja. Toiseksi ylimmäisessä on kangaskaupasta saatavat muovilukot. Tämä delta on hyvin kevyt, mutta on kuitenkin kestänyt käyttöäkin. Myös joissakin loimien jalkalenkeissä olevia lukkoja voi kierrättää ja käyttää deltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti