tiistai 6. marraskuuta 2018

Jouhitupsu-avaimenperä


Tällä kertaa askarrellaan tupsu jouhista, siitä saa kivan koristeen ja muistoesineen ponista. Tähän käy myös lyhyemmät jouhet, noin 10-15 cm pätkät riittää. Tai voit ottaa hännästä ihan ohuen suortuvan ja leikata sen pätkiin jotka kerätään yhdeksi nipuksi. Suosittelen tekemään jo elävän ponin jouhista, koska menetys voi joskus tulla niin yllättäen että siinä ei enää muista tai pysty jouhia ottamaan. 

Tarvitset: pestyjä jouhia, pieniä kumilenksuja, kestävää ohutta lankaa, tukevat sakset, pikaliimaa, 2-komponenttiliimaa, avaimenperäklipsin, kalotti/nauhanpää, metallirenkaan, pihdit, tikkuja liiman sekoittamiseen.

Kalotteja on myynnissä eri kokoisina parimillisistä lähes sentin levyisiin. Niitä löytyy korutarvikeliikkeistä, niiden toinen nimi on nauhanpää. Kalotteja löytyy myös hopeisina jos haluat tehdä tupsusta kaulakorun.

Leikkaa jouhista n. 10 cm pitkä nippu ja kiinnitä nippu kumilenksulla tiiviisti. Mittaa kalotin sisämitta ja tee nipusta hiukan ohuempi.

Kierrä lankaa tiiviisti muutama kierros nipun ympäri ja sido langanpäät umpisolmuun.Kaksi solmua päällekkäin riittää, älä tee liian paksua solmua. Tämän langan tarkoitus on pitää jouhinipun pää tiiviinä ja se helpottaa kalottiin liimaamista. Tässä on käytetty helmityölankaa, joka on sopivan ohutta mutta kestävää. Kannattaa valita langan väri mahdollisimman lähelle jouhien väriä.

Levitä pikaliimaa langan päälle ympäriinsä, myös solmun päälle ja anna liiman kuivua. Tämän liimakerroksen tarkoitus on pitää lanka paikallaan seuraavassa työvaiheessa.

Leikkaa jouhet saksilla langan vierestä, myös langanpäät voi tässä vaiheessa katkaista.

Levitä pikaliimaa leikattuun päähän ja langan päälle, varo kuitenkin ettei sitä valu pidemmälle jouhiin. Anna liiman kuivua.

Käytä 2-komponenttiliimaa ohjeen mukaan, varmista että molemmisa tuubeista tulee saman verran ja sekoita liima hyvin tikulla. Tämä liima on osoittautunut hyväksi ja pitäväksi metallin ja jouhien yhdistämisessä.

Tökkää tupsun pää liimaan, laita hieman reunoillekin mutta ei liikaa. Työnnä tupsun pää varovasti kalottiin. Jos liimaa on liikaa ja se tursuaa kalotista ulos, vedä tupsu vielä pois ja pyyhi ylimääräistä liimaa pois. Pyrkimys olisi että liimaa etu tule näkyviin, mutta sitä on tarpeeksi kalotin sisällä niin että tupsu kiinnittyy kunnolla.

Kun liima on täysin kuivunut, leikkaa tupsun pää tasaiseksi ja poista kumilenksu. Kokoa avaimenperä metallirenkaalla pihtejä käyttäen. Jos haluat jotain lisäkoristeita mukaan, esim. helmiä tai riipuksia, ne voi kiinnittää tässä vaiheessa samaan metallirenkaaseen. Jos haluat tupsun riipukseksi kaulakoruun, riittää pelkkä metallirengas ilman avaimenperäklipsiä.

Ensimmäisessä kuvassa kuvausrekvisiittana olevan rautalankahevosen on tehnyt Iina Vilén.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti