sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Seinäjoen käsityömessuilla

Kävin perinteisesti taas Seinäjoen käsityömessuilla. Olen käynyt siellä niin kauan kuin muistan niitä olleen. Joskus 20 vuotta sitten ne olivat raviradalla ja voi sitä tungosta. Nythän ne on olleet Areenassa jo vuosia, mutta tänä vuonna oli myös laajennusosa B-halli messujen käytössä. Ja väkeä riitti! Perjantaina kun itse kävin, kävijöitä oli yli 6000 ja lauantaina oli tehty kävijäennätys yli 8000. Koko messujen kävijämäärä oli yhteensä 21 800.
Itse varasin nyt ihan kokonaisen päivän messuiluun ja merkkasin oikein tulostamaani ohjelmaan mitä näytöksiä haluan katsoa. Koskaan ennen en ole niitä ehtinyt katsomaan ja ei niissä aiemmin ole niin kiinnostavia ollutkaan.

Ihan ensimmäinen näytös jonka istuin katsomaan, oli Alexa Gettingin haastattelu. Hän tekee koruja 3D-tulostimella. Minua kiinnostaa tämä uusi tekniikka kovasti vaikka mitään omakohtaista kokemusta minulla ei siitä ole. Mutta veikkaan että tämä tulee mullistamaan hevosalaakin lähivuosina, esim. hevosen kengät tehdään ehkä tulevaisuudessa noin vaan tulostamalla kavioihin sopivat kengät. Alexa kertoi että tulostimella voidaan tulostaa paitsi erilaisia muoveja, myös metalleja ja jopa ihmisen ihokudosta.
Näitä esillä olleita koruja sai kosketellakin ja ne olivat uskomattoman kevyitä ja joustavia. Niitä myy Seinäjoen Rytmikorjaamolla oleva myymälä Sisustus Sawang.

Yritin tälläkin messureissulla keskittyä kuvaamaan heppa-aiheisia juttuja, mutta niitä ei kovin paljoa löytynyt. Jotain kuitenkin. B-hallista löysin OneManBand-osastolta Aleksiina Designin suunnittelemat kepparikorvikset ja kaulakorut.

Ja sitten löysin lapualaisen Mummadesignin osaston. Ne on kivoja pohojalaasia tuotteita ja ilolla olin pannut merkille jo aiemmin, että niihin on mummojen ja puukkojen lisäksi tullut myös hevoskuvioita. Näitä pipoja katsoin jo kesällä yhdessä myyntipisteessä mutta pipoja on mulla jo niin paljon etten sitten tullut ostaneeksi.
Ja heppoja vähän isompana laumana kassissa.
Osaston keskellä oli värikkäitä huiveja ja niitä tietysti aloin pengastaa heppakuvion toivossa ja löytyihän sieltä. Tämä tummanpunainen oli mielestäni kaunein väri. 
Olin ajatellut että menen messut läpi tiukalla budjetilla enkä ensimmäisellä kierroksella ostanut vielä yhtään mitään. Sitten kun olin nähnyt kaiken, lähdin etsimään niitä juttuja jotka oli vaan pakko saada ja tämä huivi oli sitten sellainen. Huivi on siis neliön mallinen ja taitettu tuossa kaksinkerroin kolmioksi. En ole ihan varma materiaalista, että onko tämä pellavaa vaiko hamppua, mutta sellaista kuitenkin joka pehmenee ja paranee käytössä, vaikka ei se nyt uutenakaan karhea ole kaulaa vasten.

Heppakuosillisia kankaita löysin muutaman, mutta tiukalla rullalla olevia en saanut kuvattua. Päätin jo kotoa lähtiessä että tällä kertaa en osta kankaita kun niitä on kotona jo niin paljon ennestäänkin. En ihan täysin päätöksessä pysynyt, mutta mitään heppakankaita en kuitenkaan ostanut.
Tämän heppakankaan sain kuitenkin kuvattua Iloinen KettuLiini -osastolla. Tässähän oli niin selkeä suomenhevonen että tietysti se oli suomalaisen suunnittelema. Saana Lapinkangas on tämän piirtänyt ja tämä on kuulemma hänen ensimmäinen painokankaansa.
Kangas on ohutta joustocollegea ja siitä oli osastolla ommeltuna tämä paitakin. Upea tuote näin suomenhevosen 110 v. juhlavuoteen!

Ja sitten löysin osaston jolla olen pysähtynyt monta kertaa aiemmillakin messuilla. Sirpa Salmu tekee taidekäsitöitä ja monen materiaalina on käytettyjä hevosenkenkiä.
 Töissä on mukava "vanhan" oloinen värimaailma, vanhaa lautaa ja pitsejä.

Vanhojen esineiden kierrätystä oli myös tällä osastolla, nuo puhelimista ja kenkälesteistä tehdyt valaisimet pysäyttivät katsomaan. Ne oli myös aseteltu kauniisti näytille. Niiden tekijä on Jenni Kaustinen, Designkaje.
Hevosaiheita ei loppujen lopuksi kovin paljoa messuilta löytynyt. Tässä oli kuitenkin vielä jotain, vanhoista valokuvista painettuja tyynynliinoja ja niissä oli myös vanhoja hevoskuvia. Näitä tekee Kukonkuusi. En tiedä mahtaisiko noissa olla vuohiaiheita, en tullut kysyneeksi.
Esiintymislavalla katsoin päivän aikana muutaman muunkin esityksen, mutta erityisesti odottamani aihe oli kalenterituunaus. Olen jo jonkin aikaa funtsinut että aloittaisinko bullet journalin tai jotain vastaavaa. No nyt sitten sattui sopivasti ja pääsin tutustumaan tuohon kalenterihommaan vähän enempikin. Esityksen piti Kipot pinossa -blogia pitävä Sanna Tervasmäki. Sannalla oli myös osasto jossa kävin sitten juttelemassa ja katsomassa kalentereita. Sain myös pari vinkkiä facebookryhmistä ja netissä on nyt tullutkin surffailtua ahkerasti aiheeseen liittyen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti