tiistai 4. huhtikuuta 2017

GoPro kamera

Ehdin haaveilla actionkamerasta ainakin pari vuotta, mutta nyt vihdoin tein haaveesta totta. Kameroissa on ollut aika kova hintataso ja se laittoi miettimään että onko minulla alkua enempää käyttöä kameralle. Sitä en toki tiedä vieläkään. Poniajeluita nyt ainakin tekisi mieli kuvata, mutta keksinkö sitten paljoa muuta kuvattavaa, aika näyttää.

Katselin ja vertailin kameroita aina silloin tällöin, mutta tuntui todella vaikealta tietää olisiko joku "merkitön" halpiskamerakin ihan pätevä, vai tulisiko sellaisesta vain mielipahaa. Lopulta päädyin siihen, että hankin kuitenkin GoPron, ihan sen takia että jos en sitten tulekaan käyttäneeksi kameraa niin sen jälleenmyyntiarvo pysyy ehkä hiukan paremmin kuin jonkin halpiskameran. Myös GoPron laaja lisätarvikevalikoima puolusti sen valintaa. GoPron hintaluokka halvimmissa oli jotain parinsadan pintaan, mutta sitten sattui kohdalle tarjous Hero Session -kamerasta 149 € ja siihen tartuin.
Session-mallit poikkeaa muista GoPron malleista siten, että siinä on todellakin vain pelkkä kamera, eli se on pienempi ja kevyempi malli ja sopii hyvin kypäräkameraksi. Kameran saa laitettua päälle ja pois nappulasta, mutta koska näyttöä ei ole, ei itse kamerasta voi nähdä mitä se kuvaa. Sitä varten täytyy ladata sovellus älypuhelimeen. Toisaalta, jos kameran laittaa kypärään niin eipä se näyttö siellä kameran takana mitään hyödyttäisi, koska ei voi "ottaa silmää käteen" ja katsoa oman päänsä päälle! :D

Kun sain sitten kameran käsiini, meinasi turhautuminen iskeä heti. Paketissa ei ollut käyttöohjetta ja netistä käyttöohje löytyi vain englanninkielisenä. Tämä ostamani kamera on Hero Session, mutta vain Hero 4 Sessionille löytyi ohjeita. En itse asiassa vieläkään tiedä mitä eroa noilla kameroilla on. Selkeästi ostamastani kamerasta tuo numero puuttuu, koska ohjevideoissakin näkee että Hero 4:ssä on tuo numero kameran kyljessä ja omassani sitä ei ole. Hero 4 Session oli silloin kalliimpi malli, eli tämä ilman numeroa on tietenkin vanhempi, mutta mitä eroa niissä oikeasti sitten on, sitä en ole vielä tullut tietämään.

No, sitten piti löytää se sovellus puhelimeen. En meinannut löytää, koska yritin etsiä sovellusta mallin nimellä ja vain sitä nelosta ja muita malleja kyllä löytyi, ei tätä pelkkää Hero Sessionia. Isäntä sen lopulta löysi, sovellus on nimeltään Capture ja sen asennuksessa sitten löytyi oikea mallikin. Ärsyttävää sovelluksen asennuksessa oli, että se taas vaatii saada käyttää vaikka mitä puhelimen toimintoja ennen kuin suostuu asentumaan. Sovellusta käyttäessä pitää myös olla puhelimen sijaintitoiminto eli gps päällä. En sitä normaalisti pidä koskaan päällä, tunnustettakoon että en muutenkaan ole kännykkäsovellusten ystävä vaan pyrin käyttämään puhelinta mahdollisimman vähän. Nyt siis ärsyttää tämä ajatus, että jonnekin tallentuu videoitteni mukana niiden paikkatiedot.

Sovelluksen ohjeiden ja englanninkielisen käyttöohjeen tavaamisen yhdistelmänä saatiin sovellus toimimaan kameran kanssa ja onhan se näppärä. Sovelluksesta voi siis muuttaa kameran asetuksia, sammuttaa ja käynnistää kuvaamisen. Mutta ennen kaikkea siitä näkee mitä kamera kuvaa. Ilmeisesti sovelluksella pystyisi myös muokkaamaan videoita, mutta kuten sanottu, en tykkää puhelimen käpäilystä niin tuskin tulen siinä videoita editoimaan. Tähän saakka olen siis siirtänyt kaiken kuvatun materiaalin tietokoneelle ja ladannut videot siitä joko suoraan Youtubeen tai sitten käsitellyt videot OpenShot Video Editorilla ennen nettiin laittamista.
Tässä yksi video jonka vain leikkasin editorissa enkä tehnyt sille muuta.
   
Olen siis tiedostojen siirtoa varten laittanut vain piuhan kamerasta tietokoneelle. Hieman oli takkua siinäkin, yhteys tahtoi katketa. Mutta nyt paikallistin ongelman ilmenevän vain silloin, kun kortilla on todella paljon tiedostoja. Eli siis silloin jos olen käyttänyt timelapse-kuvausta, eli kamera on ottanut tiheästi kuvia. Pelkkien videotiedostojen kanssa ongelmaa ei ole ollut. Jos kameran antaa kuvata ilman keskeytystä, se kuvaa 12 minuutin pätkiä ja aloittaa automaattisesti uuden tiedoston kuvaamisen. Tiedoston vaihtumisesta se ei anna mitään äänimerkkiä.
Timelapse-videon tekemiseen en ole vielä yhtään perehtynyt, mutta joitain kuvia niistä olen poiminut. Erityisesti tässä tulee hyvin esiin kalansilmälinssi, joka siis kuvaa laajemmalti kuin normaali kameranlinssi, mutta samalla myös vääristää oikeasti vaakasuorat linjat kaareviksi. (Tätä kuvaa olen käsitellyt, valaistus ei ollut ihan näin kirkas alkuperäisessä kuvassa)Omia poniajeluita en ole vielä päässyt kuvaamaan, koska on ollut tässä muutama muuttuja eikä ajokelejäkään ole ollut. Mutta tovi sitten kokeilin "etäkuvausta" niin että laitoin kameran kaverini päähän kun hän ajoi hevosellaan. Säädin siis itse kuvausta kännykästäni. Hiukan siinä tuli häslättyä mutta opittuakin paljon. Yhteys kännykän ja kameran välillä katoaa aika helposti, etäisyyttä ei tarvitse olla paljoakaan. Jos kuvaus on päällä, se kyllä jatkuu mutta kuvaa ei näy kännykässä. Tähän videoon korvasin ääniraidan kopsaamalla saman musiikin erikseen Youtubesta. Koostin videon siis alkutekstistä, itse videosta, äänitiedostosta ja lopuksi vielä pieni pätkä videota alkuperäisellä ääniraidalla. Tykkään tästä videosta kovasti, mielestäni tällaiset on GoPron parasta antia.

Lisätarvikkeiksi hankin siis heti aluksi pääpidikkeen, jota voi käyttää ihan pelkästään päässä tai sitten kypärän päällä. Tätä olenkin käyttänyt eniten, ihan kiva on puuhailla tallihommia ja kuvata samalla. Kamera on kevyt eikä häiritse yhtään. Ostin myös kypärään liimattavia kiinnittimiä, mutta sellaisella kamera tulisi kypärän päälle, kun taas tällä hihnasysteemillä se tulee otsalle. Ja tykkään tuosta sijainnista enemmän.

 Kokeilin sijoittaa kameran myös ohimolleni alaviistoon, niin että sain kuvattua ponia potkukelkan kanssa. Onnistui aika kivasti, mutta oma olkapää kuvassa hiukan häiritsee. Nyt olen ostanut myös valjaskiinnittimen, jolla saan kameran olkapäälleni, mutta se on vielä testaamatta. Samoin ostin myös klipsin jota en liioin ole vielä testannut. Tässä se potkukelkkavideo.
 
Linkki videoon: https://youtu.be/QCxAJUpjvqk

Kokeilin kameraa myös hevostraileriin valvontakameraksi. Siis niin että autossa vain seurailisi kännykän kautta mitä kopissa tapahtuu matkan aikana, mutta kuvaus ei olisi päällä. Jotenkuten homma toimiikin, mutta yhteys katkeaa todella helposti eli kuva näkyy vain pätkittäin.

Lisäksi huomasin että ainakin meidän oman kopin etuosassa oleva valo on riittämätön mustien ponien kanssa. Tässä tapauksessa sentään loimien valkoiset nauhat erottui. Kokeilin kahdessa eri yhdistelmässä ja yhteys pätki samoin molemmissa.
Sanoisin siis että trailerikameraksi tästä GoProsta ei oikein ole. Sitä varten harkitsen siis peruutuskameran hankkimista. Mutta tulihan nyt testattua tämäkin.

Päivitystä: Tuli tässä todettua tilanne missä GoPro otsalla oli aivan huippu juttu! Katsokaapa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti